Thursday, September 13, 2012

Despre tatuajele cu flori (2)

Tatuajele cu lotus: Floarea favorita a zeilor, lotusul este un simbol central in miturile religioase ale creatiei de pe cuprinsul intregii lumi. Lotusul este un simbol sacru al frumusetii pamantene, o reflectie a divinitatii, puritatii si eternitatii.

In India , 'lotusul cu o mie de petale' (padma) era o reprezentare vizuala a gurii sau portii catre univers. Zeitatile primare din panteonul hindus sunt reprezentate adesea alaturi de un lotus.Vishnu, unul din cei 3 zei a triadei hinduse (trimurti), este descris cu un lotus rasarind din buric, lotus din care s-a nascut Brahma. Krishna era supranumit 'cel cu ochii precum lotusul', o referinta la frumusetea sa divina.



Lotus albastru tatuat pe spate Lotusi tatuati pe spate

Atat in religia Hindu, cat si in cea Buddhista, lotusul este un simbol al eliberarii de toate legaturile materiale. Scripturile hinduse descriu 'lotusul din inima' ca fiind locul de odihna al lui Atman, sufletul. Din acest centru, asemeni petalelor lotusului deschizandu-se catre lumina soarelui, tasnesc razele luminii sufletului.

In mitologia egipteana, lotusul era un simbol solar. Deschiderea petalelor sale era asimilata razelor soarelui, sursa luminii si a vietii. Petalele care se inchid la apus pentru a se redeschide odata cu rasaritul intruchipau renasterea si reinnoirea. Lotusul albastru (numit si crinul albastru de Nil) era floarea cea mai sacra a egiptenilor, un simbol al modestiei si puritatii.

Buddhistii vad lotusul ca pe un 'tron al lui Buddha'. Cele opt petale reprezinta dharma. Diferitele culori ale lotusului semnifica diversele aspecte ale evolutiei umane : albul reprezinta puritatea mentala ; rosul - compasiunea si inima ; albastrul - inteligenta si intelepciunea ; violetul - patrundera sau gandirea mistica.

In codul indian al culorilor, lotusul alb este recomandat pentru puritate, cel albastru pentru bunatate, iar cel rosu, pentru iluminare.

Intrucat tulpina fibroasa a lotusului este greu de rupt, aceasta floare a devenit pentru chinezi o reprezentare a fidelitatii si armoniei maritale. Totodata, lotusul era asociat cu frumusetea feminina. Lotusul si nufarul sunt motive traditionale si ale artei grafice japoneze, motiv pentru care au patruns cu succes in arta tatuajelor din aceasta tara.


Tatuaj cu pestele Koi si floare de Lotus Lotusi pe apa - tatuaj pe intregul spate


Tatuaje cu flori de cires: In Japonia, florile de cires (sakura) sunt o metafora a vietii: o inflorire brusca, stralucitoare, urmata de inevitabila cadere.
Florile de cires sunt un simbol al frumusetii si sexualitatii feminine.

Inflorirea ciresilor reprezinta in Japonia cea mai pura manifestare a frumusetii.Vestejirea ulterioara si risipirea florilor de catre vant era considerata ca o reprezentare a mortii perfecte a adevaratului razboinic, care a trait in permanenta cu constiinta precaritatii si naturii tranzitorii a existentei sale.

Tatuajele florilor de cires evoca tocmai aceasta credinta a fragilitatii vieti, dar si necesitatea de a ne bucura de fiecare zi de viata ca si cum ar putea fi ultima dinaintea mortii.



Flori de cires tatuate pe glezna piciorului Tatuaj oriental: evantai si flori de cires

Tatuaj pentru umar: o crenguta cu flori de cires Tatuaj marime mare:flori de cires

No comments:

Post a Comment